DET SKJER I NORD-ODAL!
 
Bokbad med fakta og fiksjon

AV GUNNAR NYGÅRD | SIST OPPDATERT 19. NOVEMBER | TIL FORSIDEN >>

 

FAKTA: Ole Øyvind Sand Holth snakket om boka «En helvetes jobb».

Samboerparet Hanna Stoltenberg og Ole Øyvind Sand Holth var gjester da biblioteket inviterte til «bokbad» i Samling 1. november. Arrangementet var opprinnelig satt opp i forbindelse med åpningsuka i september men måtte utsettes av koronaårsaker.

– Syria er det vanskeligste og mest kompliserte konfliktområdet i verden i dag, sa Ole Øyvind Sand Holth da han fortalte om boka si, «En helvetes jobb – Elizabeth Hoff og hennes syv år i Syria» i Samling 1. november. Det var sterke inntrykk han formidlet for et koronafullsatt bibliotek.

Ole Øyvind fattet interesse for situasjonen i Syria etter en reportasjereise for avisa Dagens Næringsliv. Der møtte han den norske jordmora Elizabeth Hoff, som var sjef for Verdens Helseorganisasjon (WHO) i det krigsherjede landet. Gjennom tre år foretok han ytterligere reiser for å følge Hoffs arbeid i det som kalles vår tids største humanitære katastrofe. Resultatet ble ei bok der han beskriver utfordringene ikke bare for Hoff, men ikke minst for folk i Syria.

– Det er ikke bare en historie om en hjelpearbeider, men også om de ekstreme utfordringene som millioner av mennesker i Syria står midt oppe i, sa Ole Øyvind.

Han formidlet hvordan Hoff måtte forholde seg til terrorister og krigsforbrytere, og hvordan storpolitiske og religiøse mostsetninger har ført et tidligere velstående land ut i ruiner. Mange millioner syrere har forlatt sine hjem; de er enten fordrevne i eget land, eller de er flyktninger i nærliggende land og i Europa.

STERKT OG TANKEVEKKENDE
Som en av få vestlige journalister som har fått reise inn i Syria de siste årene, har Ole Øyvind tilegnet seg store kunnskaper om forholdene i landet. Dette formidlet han på en sterk og tankevekkende måte i sitt foredrag.

Ole Øyvind ble tidlig interessert i bøker, kunne han fortelle. Han tilbrakte arbeidsuka på ungdomsskolen i biblioteket, og han brukte også mye tid ellers mellom bokhyllene.

– Jeg har alltid vært ekstremet glad i å lese, og lysten til å skrive kommer nok fra bøkene og biblioteket, sa han.

Nå er Ole Øyvind utenriksjournalist i Klassekampen, og han har de senere månedene foretatt reportasjereiser til konfliktfylte områder som Hviterussland og Libanon.

PRISBELØNNET DEBUTANT
Hanna er oslojente med bakgrunn som frilansjournalist i Aftenposten, Dagens Næringsliv, Natt & Dag og Morgenbladet. Nå er hun tekstforfatter for Munchmuseet.

For romanen «Nada» har Hanna fått både Tarjei Vesaas’ debutantpris og Osloprisen for «Årets beste litteratur». Hun leste utdrag fra boka og lot seg intervjue av bibliotekar Anita Bunes.

«Nada» handler om Karin. Forlagets vaskeseddel omtaler boka slik: «Hele livet har Karin flyktet fra alt og alle som vil eie henne. Hun har en jobb hun aldri har drømt om, en datter hun sjelden kontakter og hun omgås stort sett bare menn hun treffer på nettet. Men da datterens ekteskap står i fare for å gå i oppløsning, blir hun tvunget ut i en verden som krever noe av henne. «Nada» er en roman om introspeksjon og selvbedrag, meditasjonsleirer og personlige shoppere. Det handler om å lengte etter renhet i en kaotisk verden – og om hvor fremmed den historien vi forteller om oss selv, kan virke for andre.»

«Nada» har fått svært god omtale. Aftenpostens anmelder skrev «Den lettflytende prosaen er full av bilder som virkelig sitter». «Hanna Stoltenberg er debutant, men hun skriver med en mesters klo», var Jan Kjærstads konklusjon i VG.
 
FIKSJON: Hanna Stoltenberg i samtale med Anita Bunes.