DET SKJER I NORD-ODAL!
 
75 år siden atombombene falt over Hiroshima og Nagasaki:
Nordodølinger samlet for fred

AV GUNNAR NYGÅRD | SIST OPPDATERT 9. august 2020 | TIL FORSIDEN >>

 
 
 

Dette var den aller første offentlige tilstelningen i Samling etter åpningen. Fra 1. til 6.september arrangerer
biblioteket og Odal Sparebank den offisielle åpningsuka med mange spennende arrangementer.

 

– Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Og ved å komme hit i kveld og delta på det som skjer, så er det nettopp det vi gjør. Vi deltar på noe som er viktig – ikke bare for oss selv – men for verden og framtida.
 
Dette sa Siv Norheim (bildet) under markeringen av 75-årsdagen for atombombene over Hiroshima og Nagasaki 6. august. Arrangementet fant sted i Nord-Odals nye bibliotek, Samling, og rundt 60 personer, flere av dem ungdommer, var til stede. Kvelden ble avsluttet ved at de frammøtte samlet seg nede ved Sandsåa og satte fredslanterner på vannet og sang «Barn av regnbuen».
 
Det var Toril Spilhaug Eide som sammen med Siv hadde tatt initiativet til arrangementet på vegne av Nei til Atomvåpen og Internasjonal kvinneliga for fred og frihet (IKFF). Nord-Odal bibliotek, Internasjonalt kvinnenettverk i Nord-Odal og Norsk Folkehjelp Odal var også delaktige i arrangementet.
 
Toril (bildet) orienterte om utviklingen av atomvåpentrusselen gjennom de 75 årene som har gått siden tragediene i Japan, og det var et heller dystert bilde hun tegnet av dagens verdenssituasjon. Hun understreket betydningen av at så mange som mulig nå står sammen i kampen mot utryddelsesvåpnene, også i Nord-Odal.

Toril tok også til orde for å starte ei freds- og solidaritetsgruppe i Nord-Odal, og hun utfordret Nord-Odals ordfører til å skrive under det internasjonale ordføreroppropet, der de kommunene som slutter seg til, støtter et internasjonalt forbud mot atomvåpen. Ordfører Lise Selnes reagerte umiddelbart og lovet å skrive under oppropet.
 
– Jeg er skremt av dagens gale verdensledere. Det er viktig at vi engasjerer oss og tar kampen for framtida og barna og barnebarna våre. Det betyr mer en noe annet, sa ordføreren.
 
Det var flere sterke og tankevekkende innslag under arrangementet. Erle Maria Fosshaug (bildet) representerte de yngste. Hun leste diktet «Hiroshima» av Jens Bjørneboe. Najiba Ahmadzai fortalte om sine opplevelser av krig og frykt i hjemlandet Afghanistan, og Jesper Arnesen fra Glåmdalen Sosialistisk Ungdom holdt appell.

Les Jeppes appell

– Det er viktig at vi har slike markeringer som dette her i dag, og jeg håper 75-års markeringene over hele Norge vil sette fyr på debatten. For det er i mine øyne skammelig at Norge tilhører et mindretall i FNs generalforsamling som ikke ønsker å vedta et globalt forbud mot atomvåpen, sa Arnesen blant annet.
 
Lill Hege Aas-Eng, akkompagnert av Øyvind Rogstad, bandt det hele fint sammen med sine framførelser av kjente fredssanger. Nede ved åa bidro Anniken Urianstad og Trond Solløst med musikalske innslag.
 
Per Norheim fra Norsk Folkehjelp benyttet anledningen til å minne om tragedien i Beirut og oppfordret nordodølingene til å bidra med støtte til en hardt rammet nasjon.

Norsk Folkehjelps aksjon for Libanon

BILDET UNDER: Som avslutning på arrangementet sang de frammøtte «Barn av regnbuen».

 
Mina Solløst var blant de mange som satte fredslanterner på vannet.
 
Stemningsull lanterneseremoni i Sandsåa.
   
Lill Hege Aas-Eng. Najiba Ahmadzai.
Lise Selnes. Jesper Arnesen.
 
 
Anniken Urianstad og Trond Solløst spilte ved Sandsåa.